tirsdag 21. september 2010

Naturfoto med sofaen som observasjonspost

For et par dager siden var det en flokk gjess som landet i det lille vannet mellom oss og flyplassen. Etter det har jeg registrert at både ei havelle og ei fiskeand av ett eller annet slag har funnet seg til rette der. I dag opprant morgenen med nydelig, varm høstlys og blikkstille vann. Da var det bare å ta med seg telelinsa og rusle nedover igjen.


Jeg fikk et par bilder jeg selv finner brukbare, av det jeg tror er en siland - hunnkjønn. I fugleboka mi står det at silanda er mindre og slankere bygd enn laksanda, og i motsetning til den har uskarp grense mellom brunt hode og grå kropp. Siden jeg ikke har en laksand i lomma å sammnligne med, er det vanskelig å være helt sikker, men jeg tar sjansen. Korreksjoner eller bekreftelser på dette punktet mottas med takk ;-)Dette er forresten en fin måte for å fylle arkivet med nye arter. Man sitter i sofaen med kikkert og speider ned på vannet. Når noe interessant melder sin ankomst, og lyset er riktig, er det tid for å ta med kameraet på tur. Ellers er det jo moro å bruke 500 mm tele med 1,4xconverter på et 1,5 crop-camera som D300. Det blir en ganske så liten billedvinkel, noe som er greit når man fotograferer fulger. De har som kjent egenskapen at de krymper når de plasseres foran et kamera.

8 kommentarer:

 1. It's nice to see these pictures with the benefit of inside information: knowing which view and even which sofa you're refering to.

  You seem to be coping admirably with the change of tools. Didn't go for an Oly after all.

  SvarSlett
 2. Hei
  Flotte bilder av Laksanda. Heldig du som har et fuglevann helt i sofakroken. Som du ser så har den en krok ned fremme på nebbet. Det har ikke Silanda. Så dette er Fru. Laksand.

  SvarSlett
 3. Hi Dave
  For sure, you know which sofa we're talking of.
  In some ways, the D300s is a good companion, but in the long run it will only be a lighter option for the hiking trips. It is a matter of time before i add a new full format camera to my bag. Just have to save up first...

  SvarSlett
 4. Takk Svein Ove
  Det med kroken på nebbet er en ting Cappelen godt kunne tatt med i beskrivelsen. Litt enklere å bedømme utfra, enn gradsforskjeller i forhold til et sammnligningsgrunnlag man ikke har til stede.

  SvarSlett
 5. Fina bilder du har tagit. Gillar bild 2 bäst med det blåa blänket i vattnet.

  SvarSlett
 6. Takk for det.
  Når det gjelder blink i vannet, så hadde jeg noen bilder i serien som ble ganske så ubrukelige, grunnet refleksjoner fra gjerdet rundt flyplassen. Visse ulemper er det altså med å ta utgangspunkt i sofaen.

  SvarSlett
 7. Flotte bilder av laksanda.. har også sittet i "doghouse" noen morgener og kvelder etter det samme her..de er skrekkelig sky disse fuglene.. det var slett ikke en enkel oppgave...

  SvarSlett
 8. Takk for det. Fuglene som lander i vannet "mitt" har folk, hester og hunder tråkkende rundt seg hele tiden og biler som stadig suser forbi. Det virker som det gjør de mye mer tolerante. Bildene er tatt uten kamuflasje.

  SvarSlett