torsdag 30. september 2010

Backup - farvell til RAID...

Backup er noe en hver bør ta seriøst i disse dager - ikke minst fotografer og skribenter. Tanken på å miste bilder og tekst er noe som kan få hvem som helst til å bli søvnløs. Jeg har prøvd litt av hvert her, og i disse dager er ringen sluttet. Her er noen erfaringer i så måte:

Tre steder:
Mitt hovedprinsipp er at jeg skal ha ting lagret på tre ulike steder, hvorav ett befinner seg fysisk adskilt fra de andre - altså utenfor huset. Jeg startet med å lagre på vanlige eksterne disker, men fant etter hvert ut at jeg skulle ta et steg opp. Løsningen var å kjøpe et RAID 5 kabinett (Synology Cube station CS 407e). Her setter man inn fire disker, og alle data ligger på minst to disker. Dermed mister man ingenting om en disk gir seg. Med fire 500 GB disker blir total lagringskapasitet på 1,5 TB. For meg, som ligger på ca. 15000 bilder i året, holder det ei stund. Løsningen var dessverre langt fra problemfri. For det første var den treg, for det andre mistet min PC stadig kontakten med den og for det tredje gikk diskene oftere enn jeg likte. Dette var til å leve med. Verre var det at den ved to anledninger gikk ned for telling - big time! Selv om kun én disk var gått fikk jeg beskjed om at "Volum is degraded" I klartekst betydde dette at alt som lå der var borte. For meg, som kun brukte stasjonen som backup, var dette til å leve med. Om den hadde vært eneste lagringssted hadde det vært full krise.

F-secure online backup:
Firmaet F-secure, som også har virusprogrammer etc. tilbød i fjor ubegrenset lagring på nett, for noen hundrelapper i året. Det lød forlokkende, og var for billig til å være uprøvd. Overføringen av filer var riktignok svært treg, men jeg lot datamaskina stå på 24/7, og sakte men sikkert ble filene mine overført til nettlagring mens jeg jobbet. Problemet var bare det, at etter at omkring 100 GB var overført, så skjedde det ikke mer. Ganske ubrukelig for min del med andre ord.

Tilbake til start:
Nå er jeg tilbake der jeg startet. Med en ekstern disk, som jevnlig backer opp diskene i PCen med programmet GoodSync. En tredje ekstern disk befinner seg et annet sted, og i tillegg har jeg jpg-kopi av et stadig økende antall bilder i nettarkivet mitt. Det blir nok løsningen ei stund til, men jeg har sett meg ut mitt drømmeoppsett når det gjelder datamaskin - så det blir nok en endring etter hvert...

Slike minner bør være godt sikret. Fra Horton River i Canada.

11 kommentarer:

 1. Interessant lesing, og viktig tema! Jeg for min del har nå 4x1.5 terra disker i en Drobo boks som er kablet til MacBook`en med firewire. Dette er min arbeidsdisk hva gjelder bilder, samt mitt bildearkiv for råfiler, og en partisjon for backup av hele Mac`en. Bruker Apple sin TimeMashine for å synke backup av maskinas dokumenter og aplikasjoner over til den. Drobo`n er en slags RAID løsning slik du beskriver, slik at to disker kan ryke uten dataloss. Hastigheten er nok for meg via firewire.

  I tillegg har jeg helt vanlige HD liggende på jobb med det meste på som ekstra backup. Denne tas manuelt i ny og ne.

  For bildene har jeg også planer om en ekstern nettlagringstjeneste, men har ikke kommet i gang med den ennå.

  mvh A

  SvarSlett
 2. Å se at hele volumet kunne bryte sammen var i alle fall en aha-opplevelse for meg. (Eller kanskje snarere en uhu-opplevelse...)
  Har søkt en del på nett, og det virker som om flere av de billige RAID-kabinettene er utsatt for det samme.

  SvarSlett
 3. Hva heter forresten Drobo-boksen din?

  SvarSlett
 4. Den heter vel bare Drobo faktisk.. http://www.drobo.com/products/drobo.php. Uten at jeg er sikker vil jeg tro at om boksen ryker vil man likevel kunne nappe ut diskene og berge innholdet. Har hvertfall ikke hatt noen form for problemer det året jeg nå har hatt den i bruk.

  SvarSlett
 5. Og bildet skal symbolisere redundans eller?

  :)

  SvarSlett
 6. Har alltid en ekstra regnbue på lager, vettu ;-)

  SvarSlett
 7. Anbefaler deg å ta en titt på Jotta.no
  Det er norsk online backup. Meget konkurransedyktig.

  SvarSlett
 8. Jeg er veldig fornøyd med Dropbox, men mulig deres 100GB-grense per konto blir for lite for deg?

  www.dropbox.com

  SvarSlett
 9. Trenger nok fort både 10 og 20 ganger det, ja. Med video på speilrefleksen blir ikke akkurat behovet for lagring mindre heller...

  SvarSlett
 10. Da ser jeg for meg at du sliter litt med å finne noe online-opplegg uten at det koster greit mye penger, egentlig.

  Personlig vurderte jeg litt ulike løsninger for backup og endte opp med en D-Link DNS 323, en nettverksdisk-greie med to disker som kan speiles for ekstra sikkerthet. Dessverre så er også den løsningen veldig treg, og jeg føler meg langt fra sikker på at det går bra å bytte ut én ødelagt disk den dagen den blir det ut i fra den erfaringen jeg har med boksen til nå, dessverre.

  Og slik virker det å være med stort sett alt av billig-løsninger. Drobo-ene derimot virker til å være mye bedre og kan være noe å vurdere.

  Det sagt så har jeg sett langt mer data forsvinne *på grunn av* raid-løsninger enn på grunn av manglende raid-løsninger hva gjelder billig lagring, så kanskje det egentlig er like lurt å fortsette som du gjør nå?

  PS: At et volum blir "degraded" med en mistet disk vil ofte være rett, men et "degraded" volum skal fungere helt fint, det er liksom poenget (men dessverre ikke slik alle billigløsninger fungerer)

  SvarSlett
 11. Ja, dette var spennende.

  For min egen del har jeg et raidmonster av en pc med 8 1tb disker. Disse er speilet i to sett. Dvs at jeg må klare meg med 4tb i bruk. Har også en ektern disk- løsning et annet sted.

  Min neste løsning kommer til å være en eksterndisk- løsning som denne:

  http://store.apple.com/no/product/TX781ZM/A?fnode=MTY1NDA0Nw&mco=MTUwNDA1NjA&s=topSellers
  eller lignende. Jeg skal over på mac og for de som ønsker det må ha grensesnitt som passer begge systemer.

  Uansett dette er hodebry til tusen. Jeg har betalt IBAS 25000,- for diskgjenoppretning en gang og skal aldri gjøre det igjen....

  SvarSlett