mandag 1. november 2010

En virkelig explorer

Jeg har alltid vært litt undrende til at betegnelsen "explorer" brukes på våre dagers eventyrere. Med noen få unntak er det faktisk veldig lite av kloden vår som trenger exploration...

Men vi skal ikke så langt tilbake i tid før dette var helt anderledes. Jeg jobber for tiden med et historisk prosjekt knyttet til arktisk Canada, og koser meg fælt med å lese bakgrunnslitteratur. I dag er også en god del interessant stoff tilgjengelig i fulltekst på nett. I går fant jeg ut at eldgamle utgaver av "The Canadian Field-Naturalist" ligger ute som pdf på nett. Det passet fint, for jeg var på jakt etter en artikkel fra 1924, med følgende solide tittel: "An exploration into the northern plains north and east of Great Slave Lake, Including the source of the Coppermine River."
Bak artikkelen står G.H Blanchet, og den er tildels svært godt skrevet. I tillegg er temaet (etter min skrudde mening) av det interessante slaget. Når jeg selv har padlet på elver og sjøer i Canada, har jeg lurt på hvordan det var for de første hvite menn som kom dit. Hvordan finner man ut hvor elva fortsetter når man kommer inn i en flere mil lang sjø?
Det er også interessant å se følgende linjer på trykk i en artikkel fra 1924:
"Fortunately or unfortunately, as we may happen to trgard it, the tendency of our time is all in the direction of laying bare to inspection and open to exploitation all parts, however remote, of this small world we live in."

Les hele arktikkelen hos Biodiversity Heritage Library

Kart tegnet etter ekspedisjonen. Skraverte elementer angir faktisk posisjon, elementer med fete linjer rundt angir tidligere antatt posisjon.

Fast fisk rett nedenfor Coppermines kilder. Sommeren 2002.

3 kommentarer:

  1. Ganske spennende, ja.
    Nå jakter jeg på den (sansynligvis upubliserte) rapporten: "Report of investigations affecting Askimo and Wild Life, District of Mackenzie, 1924-1925-1926"
    Den er sagt å være det mest interessante dokumentet som noengang er kommet fra nordområdene, og baserer seg på studier som W.B.H Hoare gjorde da han fulgte reinsflokkene på deres trekkruter - med hundespann.

    SvarSlett
  2. Angående forrige post: Det ble sagt av lederen til gruppa som lagde denne rapporten, at de kjente alle inuittene i Canada. Det var sannsynligvis bare en liten overdrivelse...

    SvarSlett