fredag 16. mars 2012

Hva er et godt forsidebilde?

Det er alltid morsomt å få bilder på trykk, og det er ekstra morsomt med forsidebilder. I dag fikk jeg vite at et bilde jeg tok i fjor sommer havnet på forsiden av nyeste utgave av Alt om Fiske. 

I den nye boka "Knipsetips - ta bedre turbilder" skriver medforfatter Kristin og jeg litt om hvordan du får bildene dine på trykk. Vi har også sett litt på hva du må tenke på om du ønsker å få bildet ditt på forsiden av et magasin. Forsidebilder er nemlig noe i nærheten av en disiplin for seg selv.
Hva er det som gjør at dette bildet ble valgt? Det vet jeg naturlig nok ikke, siden jeg ikke var med på prosessen. Men etter åtte år i bladet Friluftsliv har jeg vært med på noen diskusjoner om forsidebilder. Det er helt åpenbart at bildet ikke er valgt fordi det er ekstravagant. Det er et ganske traust fangstbilde. Jeg tror imidlertid følgende faktorer har vært viktige:

  • Bildet har god plass til logo i toppen, på en rolig bakgrunn. Om jeg har god tid tar jeg gjerne et motiv i tre varianter. Breddeformat, høydeformat og ett til i høydeformat hvor jeg har mer luft rundt motivet. Den siste varianten er da beregnet på forsidebilder. 
  • Den røde jakka er ikke helt i tråd med rådene jeg har fått fra andre fiskere, men den funker som blikkfang. Legg også merke til at fargen på jakka blir tatt igjen i logoen.
  • Bildet har plass i venstre kant og i bunnen til titler. Det er derfor jeg plasserer meg selv ute i høyre kant. God plass på bildene og rolige områder til å legge tekst på er forresten også en stor fordel i andre redaksjonelle sammenhenger, eksempelvis som startbilde i en artikkel. 
  • En ekstra grunn til å legge inn god plass er at ulike magasiner har ulike format og kan være nødt til å beskjære bildet. Det er forresten slett ikke uvanlig at forsidebilder er beskjærte breddeformatbilder.
  • For potensielle forsidebilder trenger du forresten ikke være så opptatt av balansen i bildet. Den endres uansett kraftig når alle layoutelementene legges til.
  • Bildet sitter rimelig greit teknisk. Fisk og person er i fokus og eksponeringen er grei. Det siste er ofte et problem med blanke lakser på solskinnsdager. Det er fryktelig vanskelig å beholde detaljene i de lyse sidene. 
  • Begge fiskene er rene og pene (noe som gir en fin kontrast til fiskeren). Mange blad vil ikke ha fangstbilder hvor det renner blod og hvor fisken er full av gras og rusk. Det er heller ikke populært med bilder av fisk som er avlivet ved å knekke nakken. Jeg går ut fra at andre bransjer har tilsvarende "dogmer" for bildene som det kan være greit å merke seg ...
Det er som alltid ting man kunne tenkt seg var litt andreledes: Med blits kunne jeg unngått skyggene i ansiktet. I tillegg skulle jeg gjerne ha vippet begge fiskene litt opp, så bredsida i større grad enn buken vendte mot kameraet.

Da gjenstår kun det siste spørsmålet: Hvor mye veide de to laksene?


tirsdag 13. mars 2012

Ny bok - Knipsetips

Da er det kun et par dager igjen til boka Knipsetips kommer fra trykkeriet. Dette er er den sjette boka jeg er med å gi ut, og denne gangen har jeg jobbet sammen med "Baffin Babe" Kristin Folsland Olsen. Prosessen har vært både morsom og lærerik, og vi er selv svært godt fornøyde med sluttresultatet. 

Hva slags bok er det så vi har laget? Dette er i hvert fall ikke boka om å sitte 14 dager i toppen av ei furu, på jakt etter det ultimate bjørnebildet. Hovedbudskapet er derimot at du, med enkelt utstyr og begrenset kjennskap til fototeknikk, kan komme hjem med flotte og annerledes bilder fra turene dine i naturen.
I bokas to første deler beskriver vi fotoutstyr for turbruk og presenterer et knippe generelle tekniske og komposisjonsmessige virkemidler. I tredje seksjon drar vi ut på tur. Her bruker vi kunnskapen fra de foregående delene av boka under fotografering av konkrete friluftsaktiviteter, eksempelvis klatring, brevandring, skikjøring, fisking og turer i storm og sprengkulde. Til slutt ser vi på hvordan du kan bruke turbildene dine, i foredrag, på nett eller i blader og magasiner.

Forsidebildet på boka er tatt en vinternatt på øya Seiland i Finnmark. 
Boka er gitt ut på Tun Forlag og kan bestilles hos Haugenbok.no

Prisen er kun 299,-

«Vi fotograferer når vi er på tur – vi drar ikke på tur for å fotografere. Dessuten fotograferer vi aktiviteter og opplevelser som vi selv tar aktivt del i, enten det er i fjellveggen, skiløypa eller lakseelva. Dette skiller oss fra både natur- og sportsfotografer, og gjør at vi møter mange av de samme utfordringene som vanlige friluftsfolk.» 

tirsdag 6. mars 2012

Innslag fra Friluftsmagasinet i podcast

I starten av 2012 har Linda Øverli Nilsen og jeg vært et fast innslag på Friluftsmagasinet hver lørdagsmorgenen på NRK P1. I løpet av fem innslag har vi gått gjennom ulike aspekter knyttet til vinterfriluftsliv. Nå er alle disse innslagene tilgjengelig som podcast. Under finner du link til de aktuelle programmene:

Vintertelt (starter på ca. 18.15)
Vi går gjennom valg av vintertelt og smarte telttriks for vinterfjellet.
Sendt: 28. januar 2012

Sovepose og soveteknikk (starter på ca. 1.40)
Velg riktig sovepose og lær riktig soveteknikk.
Sendt: 4. februar 2012

Primusfyring og toalettbesøk (starter på ca. 1.00)
Sikker primusfyring og så behagelige dobesøk som mulig i kulda.
Sendt: 11. februar 2012

Mat og klær (starter på ca. 19.10)
Spis riktig og kle deg riktig for en behagelig tur.
Sendt: 18. februar 2012

Gapahuk og bål (starter på ca. 10.40)
Overnatt under en presenning og fyr bål på en måte som både du og naturen kan leve med.
Sendt: 25. februar 2012

Teltleir i Stabbursdalen nasjonalpark. 
Bålnatt i skogene sør for Karasjok.
Ruskevær på Finnmarksvidda.