torsdag 21. juli 2011

Ukjente Ingstad-tekster i bladet Friluftsliv

Da Helge Ingstad døde i 2001, i en alder av 101 år, etterlot han seg et personlig arkiv som i dag opptar 40 hyllemeter. Friluftsliv er blant de ytterst få som har fått tilgang til arkivet, og vil de neste årene presentere litterære godbiter herifra i form av artikler, uutgitte bokkapitler og noveller.

Denne serien starter vi i høstnummeret av Friluftsliv, som kommer til abonnentene i slutten av august. Det første vi publiserer er en novelle som utspiller seg i traktene rundt Store Slavesjø i Canada - området hvor Ingstad selv levde som pelsjeger. Videre skal vi være med til Svalbard, Grønland og Mexico, og se Ingstads egne bilder fra ungdomstidens fjellturer. I tillegg kommer flere historier fra traktene rundt Store Slavesjø i Canada. En av Ingstads bøker har dessuten et kapittel som aldri ble publisert. Nesten 60 år etter det ble skrevet vil det se dagens lys i Friluftsliv.

Abonnerer du ikke allerede på Friluftsliv er det altså på tide å gjøre noe med saken. Vi fant så mange gullkorn i arkivet at du like godt kan bestille to års abonnement med en gang.


fredag 1. juli 2011

Ti år siden Thelon

For nøyaktig ti år siden - 1. juli 2001 - landet jeg for første gang i Yellowknife i Canada. Et villmarkseventyr på Thelon River, sammen med Mons Grøvlen, ventet. Vi brukte en drøy måned på de 1000 kilometerne. Turen var en kjempeopplevelse. Spesielt var øvre del av Thelon - før samløpet med Hanbury River - et eventyrlig område. Her er noen bilder fra turen.

Gammel tømmerhytte ved Wardens Groove.

Grei størrelse på fisken. Vi hadde ingen problemer med å få det vi hadde beregnet til maten.

Nederst på Thelon ligger tre store sjøer. Ofte var det greit å vente til kvelden før man startet padlingen. Da la vinden seg.

Graven til Edgar Christian ved Hornby Point. Han var ikke fullt 18 år da han døde av sult, våren 1927.


Flott solnedganger i villmarka.

Litt insekter kunne det være...

Nei, det er ikke Hellas. Det er Aberdeen Lake på Thelon...


Rett etter at dette bildet ble tatt satt jeg min nåværende pers i myggklasking: 76.


Blir det fisk til middag, tro?


Sjokoladepause på en sandbanke i elva.

Solnedgang over Cosmos Lake. Her styrtet en russisk satellitt under den kalde krigen.